Зустріч студентів-першокурсників спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» з освітнім омбудсменом ЧДТУ Старовойтенко Наталією Василівною

   20 вересня відбулася зустріч студентів – першокурсників спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» з освітнім омбудсменом ЧДТУ Старовойтенко Наталією Василівною.

    Розвиток України як правової, соціальної держави неможливий без забезпечення повноцінних умов для життя, навчання та розвитку студентської молоді, створення ефективного механізму захисту їхніх прав. Основними питаннями, що розглядалися на зустрічі  були:

  • Які існують права та обов’язки студентів у вищій школі згідно Закону України «Про вищу освіту»?
  • Хто такий освітній омбудсмен?
  • Коли і в яких випадках звертатися до омбудсмена?
  • Як звертатися?
  • Хто може звернутися?

    Отож, першокурсники усвідомили, що перш за все, омбудсмен є гарантом освітніх прав студентів. Він сприяє мінімізації психологічних, фізичних та моральних зіткнень, що підвищує працездатність, розвиток  творчості суб’єктів навчально-виховного процесу.

   Омбудсмен включила у захід елементи проблемних ситуацій, які трапляються зі студентами у процесі навчальних занять, складанні іспитів, проживання в гуртожитку, призначенні стипендій, трудовій діяльності. У режимі дискусії студенти обґрунтовували свою думку щодо причин виникнення конфліктних ситуацій та пропонували способи їх вирішення. Всі дійшли висновку, що почуття власної гідності, асертивна поведінка та знання своїх прав і свобод є ознакою правової культури. З перших днів навчання у вищій школі молодь має керуватися також базовими етичними принципами та нормами  поведінки в університеті.

    На запитання омбудсмена: «Чи помітили Ви «свіжим оком» порушення Ваших прав впродовж 10 днів навчання?», відповідь приємно здивувала: «Навпаки. Порівнюючи навчання у школі, інших закладах з університетом, ми задоволені належними умовами навчання та ставлення з боку педагогів». Гарний початок професійного зростання майбутніх інженерів– електриків!

    Наступні консультації та бесіди з омбудсменом торкнуться проблеми булінгу, академічної доброчесності, прав студентів на обрання дисциплін, навчання за індивідуальним графіком.